BLUE-projektissa palvelumuotoiltu digitaalinen lisätyn todellisuuden palvelukonsepti on jo viety käytäntöön Imatralla

Palvelumuotoilu AR Yleinen

Imatran tunnetuin nähtävyys 1700 luvulta lähtien on Imatran koski, jota juoksutetaan patoluukuista kesäiltaisin. Kuohuvaa koskea säestetään musiikilla ja tapahtumaa kutsutaan Koskinäytökseksi. Kosken partaalla on myös satulinnamainen Valtionhotelli ja kosken valjastanut Fortumin (entinen Imatran Voima) voimalaitos, joka valmistuessaan vuonna 1929 oli Suomen suurin vesivoiman tuottaja. Suomen ensimmäinen luonnonsuojelualue (vuodesta 1842), Kruununpuisto, sijaitsee kosken ja voimalaitoksen välisellä alueella. Alue on myös merkittävä geologinen alue ja kulttuurimaisema.

Koskinäytökset tuovat alueelle matkailijoita, matkailutuloja ja –työllisyyttä. Kosken kunnostustöiden vuoksi koskinäytösten määrää on täytynyt rajoittaa, joka uhkaa alueen matkailullista vetovoimaa ja matkailutuloja. Imatran kaupunki haluaa kehittää alueelle Imatrankosken koskinäytökseen tukeutuvan ja/tai sitä tukevan digitaalisen matkailutuotteen.

BLUEssa työn tavoitteena oli kehittää uusi Imatrankoskeen perustuva digitaalinen matkailupalvelukonsepti. Konseptin oli tarkoituksenmukaista olla sellainen, joka on matkailullisesti vetovoimainen, ja voidaan kokea paikan päällä. Tavoitteena oli siis konsepti joka tuo lisäarvoa sekä Koskinäytöksen vierailijoille että muina aikoina vieraileville ja lisää alueen matkailuyritysten myyntiä.

Projektin työn tuloksena syntyi käyttäjälähtöisesti kehitetty, uusia teknologioita hyödyntävä virtuaalikonseptin käsikirjoitus ja konseptikuvaus. Tämän Imatran kaupunki on vienyt nyt käytäntöön, sillä Imatran kosken ympäristöön luotu virtuaalinen koskikierros on nyt avattu käyttäjille.

Virtuaalinen koskikerros toimii kosken ympäristössä. Skannaamalla infokyltin kännykän kameralla pääsee nauttimaan kosken historiasta sympaattisen Taimi-animaatiohahmon eli pienen Vuoksen taimenen opastuksella. Lue lisää Imatrankosken virtualisoinnista täältä tai kysy lisää konseptista BLUEn tiimiltä.

Seuraava Kesän aikana BLUEssa työskennellään nopean protoilun parissa