Fiiliksiä Tampereen työpajasta ja kevään käynnistyneistä palvelumuotoiluprojekteista

Co-creation workshop Palvelumuotoilu

Tampereen co-creation workshopissa oli eri alan osaajia paikalla ja innostunut tunnelma alusta alkaen. Päivä noudatteli aikaisempien työpajojen tuttua kaavaa, jossa VTT:n Charles Woodward johdatteli lisätyn todellisuuden maailmaan ja Pasi Tuominen esitteli Sara Tamsaaren presentaation pohjalta avoimen datan käyttömahdollisuuksia. Avoimen datan hyödyntämisestä kertoi myös City Nomadin Merja Taipaleenmäki, joka esimerkkien avulla avasi avoimen datan käyttökokemuksia sekä mahdollisuuksia heidän tuotteissaan.

Tampereella on hyvin aktiivinen pöhinä käynnissä ja uutta Tamperetta rakennetaan vauhdilla niin raitiovaunuliikenneverkoston, Kansi-areenan, kuin Särkänniemen alueen uudistusten puolesta. Olli Vakkala avasikin Tampereen Särkänniemen alueelle tulevan Järvikeskuksen suunnitelmia ennen itse työpajan työskentelyosuuden alkamista. Lisäksi työskentelyn lomassa kuultiin Visit Tampereen terveiset Matti Pollarin kertomana sekä Heini Niklas-Salminen Tour Guide Foxilta kertoi heidän virtuaalisesta oppaastaan. Työpajassa syntyi monta hyvää idea-aihioita, joista työpajaan osallistuneet saivat äänestää omaa suosikkiaan ja toteuttamiskelpoisinta ideaa.

Kaiken kaikkiaan kaikissa eri puolilla Suomea järjestetyissä työpajoissa on noussut esille monia hyvin samankaltaisia teemoja, kuten veden pinnan alle näkeminen ja luonnon tuominen arkeen osaksi kaupunkimaisemaa. Sen vuoksi eri työpajoissa syntyneitä ideoita on yhdistelty ja kevään palvelumuotoiluryhmät saivatkin tehtäväkseen kolme projektia, jotka osin vastaavat varmasti monen yrityksen tai organisaation tarpeeseen tai antavat heille lisäarvoa. Kevään palvelumuotoiluprojektit ovat:

Sea View, jonka tavoitteena on kurkistaa pinnan alle ja tuoda siellä oleva näkymätön nähtäväksi, kuten Suomenlinnan ympäristössä olevat hylyt. Työn tavoitteena on kehittää uusi vedenalaiseen Helsinkiin perustuva digitaalinen matkailupalvelukonsepti. Digitaalinen konsepti voi perustua eri teknologioihin (esim. AR/VR/MR,GPS) tai niiden yhdistämiseen ja animaatioon. Konseptin on tarkoituksenmukaista olla sellainen, joka on matkailullisesti vetovoimainen, ja voidaan kokea paikan päällä vesillä liikuttaessa tai veden äärellä lähisaaristossa. Palvelu tarjoaa poikkeuksellisen mahdollisuuden kokea vedenalainen, muuten vaikeasti saavutettava ympäristö ja tutustua linnoitussaarten historiaan aivan uudella tavalla. Palvelu houkuttaa saaristomatkailuun, tuottaa fiilistä merellisestä Helsingistä sekä tukee muuta saaristomatkailua. Palvelu tarjoaa myös avoimesti tietoa meriympäristön tilasta. Tavoitteena on konsepti, joka tuo lisäarvoa Helsingin edustan saaristossa matkaileville ja mahdollistaa myös konkreettiset teot Suomenlahden meriympäristön tilan kohentamiseksi (esim. lahjoituksen tekemisen jollekin tunnetulle Itämeri-kampanjalle).

Järviluontokeskus – Lake Nature Center Finland on hallituksen vesistömatkailun kärkihanke, jossa valmistellaan uudenlaista palvelu- ja liiketoimintamallia keskeisellä sijainnilla olevalle järvi- ja luontokeskukselle. Tampereelle, uudistuvalle Särkänniemen alueelle, suunnitteilla olevan Järvikeskuksen tavoitteena on tarjota yhteinen ja ympärivuotinen paikka järvistä ja luonnosta nauttimiseen. Ennakkovalmistelujen yhteydessä keskukseen on kaavailtu mm. monipuolista aktiviteettitoimintaa, tapahtumia, ravintolapalveluita, yhteistä tekemistä, suomalaisesta luonnosta ammentavaa hyvinvointikokonaisuutta, sekä tietysti luontotietoa ja elämyksiin perustuvaa oppimista. Järvet ovat kansallisaarteemme, niistä huolehtiminen ja nauttiminen vastuullisesti on kaiken tekemisen taustalla. Esimerkiksi Tampereen alueella on 9 kansallispuistoa 120 km säteellä. Järviluontokeskuksella on aluevaraus Särkänniemen alueen uudessa yleissuunnitelmassa ja Tampereen kaupunginhallitus on hyväksynyt kokonaisuuden valmistelun projektinimellä JÄRVIKESKUS. Työn tavoitteena on tuoda luontokokemus koettavaksi ja herättää uteliaisuutta ja houkuttelevuutta luontoa kohtaan – tuoda kansallispuistot kaupunkiin. Naturescope konseptin tavoitteena on ”viedä” käyttäjä luontokohteelle, ja mahdollistaa kansallispuistojen parhaiden makupalojen kokemisen virtuaalisesti & monikanavaisesti (360 + AR + käyttäjien sisällön jakaminen) kotona & kohteessa.

Lisätyn todellisuuden hyödyntäminen risteilytuotteessa, sillä isätyn todellisuuden uskotaan tarjoavan huikeita mahdollisuuksia matkailijan käyttökokemuksen parantamiselle. Esimerkiksi laivareitin varrella voidaan ääniopastuksen lisäksi lisätyn todellisuuden keinoin elävöittää kerrottua tarinaa visuaalisesti (esim. nähdä miltä viikinkilinna aikanaan näytti, nähdä kuinka brittilaivasto pommittaa Suomenlinnaa jne). Risteilytuotteena toimii tällä kertaa esimerkkinä JL Runeberg, joka on Helsingin ja Porvoon välissä matkailijoita kuljettava risteilyalus. Glopas puolestaan on suomalainen teknologiayritys, joka on kehittänyt uudenlaisen audio-opasjärjestelmän. Paikkatietoon pohjautuva sovelluspohjainen audiojärjestelmä käynnistyy käyttäjän saapuessa maantieteellisesti rajatulle alueelle. Työn tavoitteena on kehittää Glopasin audio-opastusta tukeva AR-konsepti Runebergin Helsinki-Porvoo risteilylle.

Näihin projekteihin ja yksityiskohtaisempiin tavoitteisiin pääset tutustumaan lisää täältä.

Seuraava TAMPEREEN CO-CREATION WORKSHOP LÄHENEE – ILMOITTAUDU MUKAAN!