nopea protoilu

Kesän aikana BLUEssa työskennellään nopean protoilun parissa

Co-creation workshop Palvelumuotoilu Nopea protoilu

BLUEn tavoitteena on kehittää vesistömatkailuun uusia digitaalisia palvelukonsepteja, jotka ovat monistettavissa monen yrityksen ja organisaation käyttöön. Projektin tavoitteena on vauhdittaa vesistöihin perustuvaa matkailua, jotta on tehdä suomalaisesta matkailuelinkeinosta edelläkävijä AR/VR -sovellusten käyttöönotossa ja kehittämisessä.

Talven aikana työpajoissa ideoitiin mitä nämä palvelukonseptit voisivat olla. Keväällä idea-aihiot annettiin Haaga-Helian palvelumuotoilutiimien työstettäväksi. Palvelumuotoilulle on tyypillistä, että käyttäjiä osallistetaan koko prosessin ajan. Jos kevät kului tiimeillä käyttäjien tarpeita kartoittaessa, on nyt siirrytty prosessissa protoiluvaiheeseen, jossa käytännössä kokeillaan oikeilla asiakkailla uusia palveluita, jotta saadaan palautetta siitä mikä konseptissa on hyvää, mikä huonoa ja miten sitä voisi vielä kehittää.

Nopea protoilu onkin kokeilevaa kehittämistä, jossa matka ideasta valmiiseen tuotteeseen alkaa, kun siirrytään suunnittelusta kokeiluvaiheeseen. Protoilussa eli kokeilussa testataan uutta tuotetta tai palvelua mahdollisimman varhain oikeilla asiakkailla. Nopeaan protoiluun on tarjolla useita menetelmiä. Esimerkiksi sairaalan leikkaussali voidaan rakentaa pahvista tai käyttöliittymästä piirretään sarjakuva, jonka avulla voidaan kertoa käyttäjälle niistä ominaisuuksista, jota palveluun on suunniteltu. Voit lukea lisää nopeasta protoilusta täältä.

Kesä on vesistömatkailun kiireisintä aikaa ja tarjoaa nyt projektien parissa työskenteleville tiimeille loistavan mahdollisuuden kokeilla tuotteita oikeiden käyttäjien kanssa. Näin ollen älä siis ihmettele, jos lomareissuillasi Suomenlinnassa, J.L. Runebergin laivan kyydissä, kansallispuistoissa tai keskellä kaupunkia, joku saattaa nykäistä sinua hihasta ja pyytää palautetta tuotteeseen, joka on vasta luonnos lopullisesta konseptista. Syksyllä pääsemmekin tutustumaan kaikkiin BLUEssa syntyneisiin digitaalisiin palvelukonsepteihin. Nyt toivotamme hyvää ja rentouttavaa kesää!

Seuraava Fiiliksiä Tampereen työpajasta ja kevään käynnistyneistä palvelumuotoiluprojekteista