Visit Finland

Tunnelmia Helsingin työpajasta

Co-creation workshop AR Yleinen Palvelumuotoilu

BLUEn Helsingin työpaja Suomenlinnan Pajasalissa kokosi yhteen marraskuun puolivälissä innokkaan joukon matkailutoimijoita, AR-osaajia sekä avoimen datan taitajia. Päivän tunnelmia videon muodossa voit aistia täältä.

Ohjelma noudatteli jo aikaisemman kahden työpajan jalanjälkiä pitäen sisällään Charles Woodwardin VTT:n esityksen lisätystä todellisuudesta sekä Lounaistiedon Sara Tamsaaren esityksen avoimen datan käyttömahdollisuuksista liiketoiminnassa Haaga-Helian Pasi Tuomisen esittämänä. Lisätystä todellisuudesta ja elämyksien luomisesta sen avulla kertoivat Arilynin Toni Marttila ja Eeva Jäntti. Glopasin Anu-Eveliina Mattila johdatteli puolestaan audio realityyn, joka tarjoaa loistavan mahdollisuuden käyttää paikkatietoa audio-opastuksen välineenä. Työpajassa väläyteltiin ideaa audio realityn yhdistämistä lisättyyn todellisuuteen, josta löytyy video täältä.

Aamupäivän aiheeseen johdattelun jälkeen päivä jatkui pienryhmissä, jossa kunkin työryhmän tavoitteena oli kehittää lukuisia ideoita, jotka tuottavat vesistömatkailun uusia digitaalisia palveluita. Työskentelyn lomassa oman tervehdyksensä digitaalisuuden merkityksestä matkailuun Helsingin seudulle toi Jukka Punamäki Helsingin kaupungilta sekä lisätyn todellisuuden sisällöllisiä ratkaisuja esitteli Frans Tihveräinen The FlyAR:ltä. Lisäksi Suomenlinnan hoitokunnan Veera Törrönen jakoi käytännön kokemuksiaan Suomenlinnan käytössä olevasta AR sovelluksesta ja sen sisällöstä. Työryhmien synnyttämiä ideoita jalostettiin päivän aikana yhä selkeämpään muotoon ja päivän päätteeksi esiteltiin kuusi mainiota idea-aihiota.

Kaikkia ideoita emme valitettavasti voineet viedä jatkokehitykseen ja kysyimmekin päivään osallistuneiden mielipidettä asian suhteen. Päivän tuloksena jatkokehittelyyn päätyivät seuraavat, joista tässä tiivistetty versio:

Idea 1: Audio + AR-opas. Paikannukseen perustuva opas, joka yhdistää äänen, lisätyn todellisuuden, käyttäjien tuottaman sisällön ja Helsingissä jo olemassa olevan paikkatiedon. Käyttäjät voivat myös lisätä sisältöä ja muistoja paikoista.

Idea 2: AR luontokokemus arkimaisemaan. Näytetään mitä ei näy ja jätetään muistijälki. Merellisyyden ja saariston tuominen metroasemille ja muihin liikenteen solmukohtiin. Lisäksi sovelluksella saa ohjeet esim. lähimmälle rannalle ja sen palveluihin.

Idea 4: Seaview. Tuo ulottuville - nähtäväksi ja koettavaksi - vedenalaisen maailman, johon meillä ei ole pääsyä. Tarjoaa holistisen näkökulman vedenalaiseen ympäristöön ja tarjoaa avoimesti tietoa meriympäristön tilasta ja mahdollistaa myös konkreettiset teot Suomenlahden meriympäristön tilan kohentamiseksi.

Näitä kolmea idea-aihiota palvelumuotoiluryhmämme ryhtyvät työstämään maaliskuun 2019 lopussa. Myös muita työpajassa syntyneitä ideoita käytetään hyväksi, sillä niissä oli monia hyviä ominaisuuksia, joita yhdistämällä tuotetaan mahtavaa lisäarvoa käyttäjille. Palvelumuotoilussa on olennaista, että käyttäjien toiveita ja tarpeita ymmärretään syvällisesti. Kevään ja kesän 2019 aikana palvelumuotoiluryhmät työskentelevät Helsingin työpajan idea-aihioiden parissa ja testaavat ideoita oikeiden mahdollisten käyttäjien kanssa.

Kun palvelumuotoiluryhmät ovat saaneet työnsä valmiiksi, kutsumme teidät uuteen työpajaan, jossa hankkeen tuloksia ja palvelumuotoiluryhmien lopputuotoksia esitellään. BLUEn tavoitteena on tuottaa monistettavia digitaalisia palvelukonsepteja vesistömatkailuun, jotka hyödyttävät monia yrityksiä ja organisaatioita. Hankkeen etenemistä voi seurata BLUEn nettisivuilta www.blueproject.fi ja uutiskirjeen kautta.

Nyt BLUE-tiimi haluaa kiittää kuluneesta vuodesta ja toivotamme hyvää ja rauhallista joulun odotusta sekä menestystä kaikille alkavaan vuoteen 2019!

Seuraava Helsingin työpaja lähestyy ja esittelyssä kolme ensimmäistä projektia