Julia Kivelä

Helsinki Urban Nature -saaristo

BLUE:n tavoitteena on tuottaa 6–12 vesistöjen parempaan matkailulliseen hyödyntämiseen tähtäävää uutta, avoimen datan hyödyntämiseen, AR/VR-teknologioihin sekä toimialarajat ylittävään osaamiseen perustuvaa palvelukonseptia kolmella kohdealueella.

Helsinki on vesistön ympäröimä kaupunki, joka tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet urbaaneille luontokokemuksille. Helsinkiläisille meri on kiinteä osa kaupunkielämää, ja se saa uusia muotoja jatkuvasti. Perinteisten rantapiknikkien, kävelyreittien ja ulkoilusaarien rinnalle on lähivuosina ilmestynyt SUP-lautailua, wakeboardausta ja vesisuihkun päällä flyboardausta.

Innovatiivisessa kaupungissa kehitetään uutta: rakenteilla on veneiden AirBnB, uusia merenrantakaupunginosia, ja uudenlaisia palveluita syntyy jatkuvasti Ihana-kahvilasta Sompasaunaan ja Flow-festivaalista Vantaanjoen kaljakelluntaan. Kauniina talvipäivänä näyttää siltä, että valtaosa asukkaista olisi kävelemässä Seurasaaren jäällä.

Helsingin merellisyys näkyy myös tilastoina:

  • Helsingin satama on Euroopan matkustajaliikenteen vilkkain satama. Jatkuvan reittiliikenteen lisäksi yksinomaan risteilyaluksilla Helsinkiin saapuu 450 000 matkailijaa vuosittain.
  • Kymmenet saaret historiallisesta Suomenlinnasta perinteiseen Pihlajasaareen houkuttavat yli miljoona vierailijaa vuosittain.
  • Helsingin merellinen sijainti tarjoaa hyvät mahdollisuudet veneilyyn. Helsingissä on useita kymmeniä venesatamia, joissa on yhteensä noin 12 000 venepaikkaa.
  • Helsingin seutu on edelläkävijä avoimen datan tuottamisessa ja hyödyntämisessä, jota koordinoi Helsinki Region Infoshare.

BLUEn osalta Helsingin seudun co-creation päivä järjestetään 15.11.2018 Suomenlinnan Pajasalissa klo 9-16. Ilmoittaudu mukaan tästä.